Αδελφοποίηση Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου με το Γενικό Λύκειο Κόνιτσας στις 23-24 Φεβρουαρίου 2023

Ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από το σχολείο μας επισκέφτηκε στις 23 με 24 Φεβρουαρίου 2023 την πόλη της Κόνιτσας στην Ήπειρο για αδελφοποίηση με το Ενιαίο Λύκειο Κόνιτσας και συμμετοχή σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις του Δήμου για τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους το 1913, κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Αρχικά, η ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του Λυκείου Κολοσσίου είχε μια όμορφη επικοινωνία με την εκπαιδευτική κοινότητα του Γενικού Λυκείου Κόνιτσας και συμμετείχε σε βιωματικά εργαστήρια με εθνικό, ιστορικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις του Δήμου για την απελευθέρωση της πόλης, ως επίτιμη καλεσμένη του Δήμου Κόνιτσας.  Την παραμονή της επετείου παρουσίασε στην  κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου, καλλιτεχνικό πρόγραμμα διανθισμένο με κείμενα, ποιήματα, ταινίες μικρού μήκους, τραγούδια και χορούς με θέμα τους διαχρονικούς  αγώνες της Κύπρου για ελευθερία.  Ανήμερα της επετείου -24 Φεβρουαρίου 1913- η ομάδα μας συμμετείχε σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις: αρχιερατική θεία λειτουργία, δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, εκδήλωση  και παρέλαση, παρουσία αρχών, εκπροσώπων και φορέων της Ελληνικής Κυβέρνησης και  της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακόμη στον ελεύθερο μας χρόνο, ξεναγηθήκαμε  στο πατρικό σπίτι του Αγίου Παϊσίου στη Κόνιτσα, στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι καθώς και στη Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Επιπλέον περπατήσαμε σε μονοπάτια της φύσης για να φτάσουμε στο Φαράγγι του Βίκου στο Μονοδένδρι των Ζαγοροχωρίων. 

Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Κόνιτσας, Νίκο Εξάρχου για τη σπουδαία φιλοξενία στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Κόνιτσας, τον Σύνδεσμο Γονέων του Λυκείου Κολοσσίου και την Επιτροπή Μαθητικής Πρόνοιας του σχολείου μας.