ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΟΛΟΣΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟ Α΄ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

21 Μαρτίου – 26 Μαρτίου 2014

 

 • KARDITSA 1.jpg
 • KARDITSA 3.jpg
 • KARDITSA 4.jpg
 • KARDITSA 5.jpg
 • KARDITSA 6.jpg
 • KARDITSA 7.jpg
 • KARDITSA 8.jpg
 • KARDITSA 9.jpg
 • KARDITSA 10.jpg
 • P1010577.JPG
 • P1010581.JPG
 • P1010596.JPG

Δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, με υπεύθυνους συνοδούς καθηγητές τον κ. Μάριο Κουκκίδη Β.Δ.Α΄ και την κ. Μαρία Χριστοφόρου αλλά και τους εκπροσώπους συνοδούς από το Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γιώργο Παναγή (πρόεδρο) και κ. Ανδρέα Αριστείδου (βοηθός γραμματέας)  βρεθήκαμε στην όμορφη και φιλόξενη πόλη της Καρδίτσας στα πλαίσια αδελφοποίησης με το Α΄ Γενικό Λύκειο Καρδίτσας.

Οι φιλοξενούντες μαθητές και εκπαιδευτικοί κατά την άφιξή μας στο σχολείο, μας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Εκεί οι οικογένειες παρέλαβαν τους μαθητές μας συνοδεύοντάς τους στο χώρο διαμονής τους.

Την Παρασκευή, στο αμφιθέατρο του Α΄ Γενικού Λυκείου πραγματοποιήθηκε μια συμβολική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία του λυκείου αλλά και της Καρδίτσας. Στη συνέχεια παρουσιάσαμε καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την επέτειο έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-59. Ακολούθως προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα από Καρδίτσα και Κύπρο στο χώρο του σχολείου. Το βράδυ συνοδοί και μαθητές παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στα πλαίσια του 29ου  Πανελλήνιου φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου Καρδίτσας.

Το Σάββατο πρωί ξεναγηθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, στη Δημοτική Πινακοθήκη που συνδέεται με πεζόδρομο με τον άλλο πόλο έλξης της κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης, την ανασκευασμένη Δημοτική Αγορά. Το βράδυ παραχωρήθηκε προς τιμή μας δείπνο από το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Α΄ Γενικού Λυκείου και ανταλλάχθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα στα πλαίσια της αδελφοποίησης.

Την Κυριακή πραγματοποιήσαμε ολοήμερη εκδρομή στα Μετέωρα και στη Λίμνη Πλαστήρα. Στα μαγευτικά Μετέωρα επισκεφθήκαμε μοναστήρια με μοναδικές τοιχογραφίες και μουσεία με πολύτιμους θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη γραφική πόλη της Καλαμπάκας κάναμε μια σύντομη στάση για ξεκούραση και στη συνέχεια ξεκινήσαμε για την τεχνητή λίμνη του Πλαστήρα. Η φυσική ομορφιά, η μαγεία της λίμνης, τα μοναδικά γραφικά χωριουδάκια που συναντήσαμε στη διαδρομή άφησαν ανεξίτηλες εικόνες στη μνήμη μας.

Τη Δευτέρα επισκεφθήκαμε με τη συνοδεία του Λυκειάρχη κ. Μιχάλη Παπανούσκα και συνάδελφους εκπαιδευτικούς, τις τοπικές αρχές της πόλης. Αρχικά συναντήσαμε τον αντιπεριφερειάρχη της πόλης κ. Βασίλη Τσιάκο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε τις εμπειρίες που αποκομίσαμε κατά την παραμονή μας ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στην οικονομική περιπέτεια που βιώνει η Κύπρος μας τις μέρες αυτές. Ο κ. Τσιάκος δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση των Ελλήνων πολιτών  στη δοκιμασία του κυπριακού ελληνισμού.

Η αποστολή μας επισκέφθηκε επίσης το Δήμο της Καρδίτσας, όπου μας υποδέχθηκε στο δημαρχείο ο Δήμαρχος Κώστας Πάπαλος και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής – Υγείας, Πολιτισμού, Τουρισμού κ. Ελένη Αγραφιώτου. Ο κ. Πάπαλος μας καλωσόρισε ευχόμενος η σύντομη παραμονή μας στην πόλη να ήταν ευχάριστη και να συνέβαλε στη δημιουργία στενών δεσμών φιλίας με την εκπαιδευτική κοινότητα του αδελφοποιημένου σχολείου της Καρδίτσας. Επισήμανε επίσης ότι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα είναι επιβεβλημένη η ενότητα. «Κύπρος και Ελλάδα βρέθηκαν πολλές φορές κατά το παρελθόν στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης. Η ιστορία μας διδάσκει ότι κάθε φορά που ως Έθνος ήμασταν ενωμένοι, ξεπεράσαμε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις και μεγαλουργήσαμε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάπαλος. Πριν αποχωρήσουμε από το Δημαρχείο οι μαθητές μας τραγούδησαν το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Τα ριάλια» που αφιερώσαμε στο Δήμαρχο και τους καλούς φίλους που αποκτήσαμε στην Καρδίτσα.

Το βράδυ της 1ης Απριλίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυπρίων Νομού Καρδίτσας και το Σύλλογο Κυπρίων φοιτητών τιμήσαμε την επέτειο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ενάντια στους Βρετανούς αποικιοκράτες. Ως αντιπρόσωποι του σχολείου μας παρουσιάσαμε εκ νέου την εκδήλωση που διανθίζονταν από τραγούδια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ποιήματα- αφηγήσεις, δρώμενο και παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παυσίλυπο» που παραχωρήθηκε σε μας από το Δήμο και ήταν ανοικτή στο κοινό αλλά και στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Στη συνέχεια ακολούθησε για τους μαθητές μας αποχαιρετιστήριο πάρτυ σε οικία ενός από τους φιλοξενούντες μαθητές ενώ ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Καρδίτσας δεξιώθηκε εμάς τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς του Α΄ Γενικού Λυκείου Καρδίτσας που μας συντρόφευσαν όλες αυτές τις μέρες αλλά και μας στήριξαν για την παρουσίαση και προβολή της εκδήλωσης.

Την Τρίτη το πρωί αναχωρήσαμε από την Καρδίτσα με την υπόσχεση πως θα ανταμώσουμε και θα ανταποδώσουμε στην Κύπρο τη θερμή αυτή φιλοξενία. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης επισκεφθήκαμε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για προσκύνημα και στη συνέχεια το Λευκό Πύργο. Τέλος μεταφερθήκαμε στο αεροδρόμιο για την επιστροφή μας στην Κύπρο.

Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω εκ μέρους όλων μας το Α΄ Γενικό Λύκειο Καρδίτσας γενικά και συγκεκριμένα το λυκειάρχη κ. Μιχάλη Παπανούσκα και τους συναδέλφους κ. Χρυσούλα Μαϊμάνη, κ. Παναγιώτη Τσίνα, κ. Στεργιανή Πούλιου, κ. Χαρά Μητρογώγου, κ. Σοφία Μητρογώγου και κ. Μαρία Τσιώλη.

Μαρία Χριστοφόρου, καθηγήτρια φιλολογικών μαθημάτων